Zajednice / Susret zajednica Obnove, Sv. Jeronim, Zagreb, 10. 12. 2012.

Klanjanje

o. Marko Šop

zahvaljujemo ti što se možemo klanjati tebi i što si nam se ostavio u presvetom oltarskom sakramentu, što se i fizički i srcem možemo pokloniti tebi.
Gospodine nama je potrebna tvoja pomoć u svemu i u vjeri i u molitvi i u odrastanju. Mi smo malena dječica, kao što su i sveti Pavao i Petar bili maleni. Oni su se pokušali uzvisivati dok nisu shvatili da su maleni. Željeli su biti tvoji učenici i to su bili do kraja života. Učili su Duhom Svetim sve ono što su trebali shvatiti, lošeg su se odricali i prihvaćali što je Božje. Nema velikog dara bez poniznosti... iz blagosti i poniznosti Bog može činiti velike stvari. Mi nemamo nikakvu vlast, niti se što nama može pripisati. Sva vlast je tvoja Isuse! Sve ono čime smo se uzvisivali, činili se velikim sada ti se odričemo jer želimo biti maleni. Ti se proslavljaj u nama.
Slavimo te gospodaru neba i zemlje što si tajne kraljevstva objavio malenima. Isuse bez tebe ne možemo vidjeti našu oholost, našu lažnu skromnost i mnoge druge naše gluposti. Nismo ni svjesni koliko smo mi prepreka tvojoj volji. Ne vidimo na kakve smo se visoke bregove popeli u našim životima, zajednicama. Isto tako sakrivamo se u dolinama da netko ne bi tražio nešto od nas, ne želimo ništa dati od sebe. Trudimo se samo primati. Ivan Pavao II je rekao da samo u tebi Isuse čovjek može imati svoju ljudskost, samo u tebi možemo otkriti svoje krivine, slabost, svoju ništavnost i shvatiti da bez tebe ništa ne možemo učiniti. Gospodine pomozi nam da progledamo, da vidimo grijeh svoj našim očima i daj nam ljubavi kojom ljubiš svakoga čovjeka da priznamo da smo slabi i da tvojom ljubavi ljubimo svakog čovjeka.