Aktualno / Zajednice

BEZGREŠNO SRCE MARIJINO

O zajednicama koje djeluju unutar Obnove u Duhu Svetom Zagrebačke nadbiskupije

Vrijeme susreta: ponedjeljkom u 20 sati

Mjesto susreta: župna crkva sv. Jeronima, Maksimir

Voditelj: Nedjeljko Žuvela
email: zuvelanedjeljko@yahoo.com

STRUKTURA
   U sklopu Pokreta Obnove u Duhu Svetom Zagrebačke nadbiskupije od rujna 2005. godine živi  molitvena zajednica naziva Bezgrješno Srce Marijino. Većinu članova čine studenti i radnička mladež, ali zajednici se bez razlike priključuju i osobe najrazličitije životne dobi, od djece do umirovljenika.    Susreti su organizirani kao i u većini zajednica istog tipa: zahvale i slavljenje Gospodina, pokajanje, zaziv Duha Svetoga, pouka, zastupnička molitva i svjedočenje.    Unutar sebe zajednica je organizirana u timove koji vrše različite službe u zajednici. Svaki tim ima voditelja, a voditelji timova, zajedno s duhovnikom čine Pastoralno vijeće zajednice. Pastoralno vijeće zaduženo je za organiziranje susreta i funkcioniranje zajednice, kao i za organizaciju raznih projekata (duhovnih obnova, seminara, hodočašća, izleta i sl.)

  

POVIJEST
   Zajednica Bezgrješno Srce Marijino nastaje sasvim spontano u jesen 2005. godine. Skupina mladih koja se tada okuplja u župi, potaknuta je da organizira duhovnu obnovu za svoje potrebe. Poznanstva  i veze odvode nas na Žumberak, u kuću La Verna, uz voditelja obnove p.Mihovila Filipovića, monfortanca, koji će postati i prvim duhovnikom zajednice. Dva dana intenzivne molitve, klanjanja, ispovijedi, pouke i pjesme, budi u nama žar i ljubav da nastavimo susretati se na ovaj način s Gospodinom i međusobno. Doživjeli smo ovo kao snažan prvi impuls, poticaj za dalje, za ustrajan hod i rast u vjeri. Tadašnji župnik, vlč. Ivan Filipčić odobrava našoj molbi i daje nam prostor u župnom pastoralnom centru, ponedjeljkom u 20 sati. To postaje mjesto susreta za skupinu od desetak mladih koji nastavljaju moliti istim žarom. Gotovo godinu dana broj članova varira oko iste brojke. Nakon toga, malo - pomalo, dvorana pastoralnog centra ponedjeljkom u 20 biva sve posjećenija, dok konačno više nismo stali u nju. Vrijeme je za novi prostor. I novi župnik vlč. Tomislav Petranović izlazi nam u susret i dopušta da od 2009. godine zajednica nastavi svoje susrete u župnoj crkvi. Na susretima se danas okupljaju osobe s područja naše župe, ali i sa šireg područja grada. Kroz zajednicu je prošlo preko stotinu osoba. Desetak parova otpratili smo do oltara, jednu djevojku u samostan, a jednu u misije u Afriku - Tanzaniju. Sklopila su se ovdje mnoga prijateljstva i kumstva, povezuju nas mnoga zajednička događanja, kako duhovna, tako i privatna.

 

DUHOVNOST
    Kao i kod drugih zajednica pokreta Obnove u Duhu Svetom, zajednica postoji kako bi pomogla ljudima da zažive nov život u snazi Duha Božjeg. Oni koji su svoju vjeru dobili u nasljeđe, kao i oni koji su je tek pronašli, okupljaju se u krilu Katoličke Crkve, vjerni njezinu naučavanju i otvoreni za silazak Duha Svetoga, baš kao u prvim danima njezina nastajanja. Jedna od značajnih karakteristika je njegovanje dobivenih darova Duha Svetoga, na izgradnju pojedinca i Crkve u cjelini.    Uz to, naša je zajednica - kao što i samo ime govori - na osobit način usmjerena na Blaženu Djevicu Mariju, Majku Božju i našu. Njezino je neoskvrnjeno i čisto Srce bilo dostojno primiti i najveći Dar Duha Svetoga, Sina Božjeg, tako ona postaje naš uzor, naše pouzdanje i naša posrednica u svemu. Uključeni smo i u rad župne zajednice. Jedan od najkonkretnijih projekata, koji provodimo u suradnji s molitvenom zajednicom Gorući grm (također ODS), je organizacija mjesečnog župnog cijelodnevnog klanjanja pred Presvetim, na treći četvrtak u mjesecu.

Galerija fotografija: