Aktualno / Zajednice

GORUĆI GRM

O zajednicama koje djeluju unutar Obnove u Duhu Svetom zagrebačke nadbiskupije

Početkom 2002. Godine vojni kapelan p. Mihovil Filipović na poticaj djelatnica Ministarstva obrane, započeo je tjedne molitvene susrete u kapelici Sveti Mihovil u HVU Petar Zrinski u Zagrebu na Črnomercu. Na početku okupljanja započela je duhovna priprava članova radi jačeg, zrelijeg i trajnog obraćenja Isusu Kristu i osobne otvorenosti prema Presvetom Trojstvu, osobitu prisustvu Duha Svetoga. Dana 01.svibnja 2002. Godine dvanaest članova MZ, uz posvetu Isusu po Djevici Mariji primilo je izljev Duha Svetoga kao primanje snage odozgor i karizme za osobno kršćansko služenje u Crkvi i svome staležu. Na sv. Misi koja je tada održana, po nadahnuću Duha Svetoga odabrano je ime naše molitvene zajednice – Gorući grm. Kako ime određuje onoga koga predstavlja, tako i ime naše zajednice određuje njezino poslanje koje se ima održavati u snažnom zajedništvu, savezu s Bogom i otvorenosti Božjim nadahnućima koje prelaze okvire pojedinaca. Grm koji gori, a ne izgara, prostor pred kojim se sida obuća jer Bog progovara i objavljuje sebe i svoje Ime – traži duboko i tiho klanjanje i svečano slavljenje misne žrtve, jer se „pristoji oko Njegova Otajstva učiniti krug šutnje“.

To nastojimo njegovati sve ove godine na našim susretima, ali i osobno, da molitvom pratimo aktualna društvena zbivanja i crkvena događanja, molimo za naše svećenike, biskupe i Svetoga Oca, domovinu, za nas kao zajednicu i za darove Duha Svetoga, bolesne i ostale u potrebi, uz svagdanju sv. Misu i klanjanje prema mogućnosti. Zajednica je iznijedrila i poziv za duhovno zvanje našem bogoslovu Anti Barišiću.

Broj članova u zajednici je tijekom godina pri promjenjiv: od stotinu i više danas smo došli na stalnih petnaest članova. Zajednica je otvorenog tipa. Svi su članovi primili izljev Duha Svetoga. Svoje susrete 2005. g preselili smo u samostan Monfortanaca na Sv. Duhu, a nakon preseljenja samostana Monfortanaca u Blato, susrete smo nastavili održavati u crkvi sv. Jeronima u Maksimiru s paterom Mihovilom Filipovićem, a nakon njegovo odlaska u Poljsku susrete održavamo bez svećenika. Sudjelujemo na mjesečnim susretima svih zajednica ODS-a u crkvi sv. Jeronima, zajedničkim duhovnim obnovama i susretima.

Susrete održavamo utorkom od 17.oo do 18.30 sati u prostorijama župe sv. Jeronima u Maksimiru.

Voditelj molitvene zajednice je Milan Pinjuh mob. 098 1787 956

Galerija fotografija: