Zajedno s Papom Franjom

Da bi se upoznalo Isusa treba mu se moliti, slaviti ga i nasljedovati

Za upoznati Isusa ideje nisu dovoljne, nego mu se valja srdačno moliti, slaviti ga i nasljedovati.
Isus govori: Ja sam put, istina i život. U našem životu je najvažnije upoznati Isusa. Kako ga možemo upoznati? Netko će reći: Učeći, oče. Treba mnogo učiti! – To je istina. Trebamo učiti iz Katekizma, ali da bismo upoznali Isusa, samo učenje nije dovoljno. Neki maštaju da će nas do spoznaje Isusa dovesti ideje. I među prvim je kršćanima bilo takvih, ali su u konačnici ostali zatočenici svojih ideja.
Same ideje ne daju život i tko ide na put samo s idejama, dospije u labirint iz kojeg više ne izlazi, stoga u Crkvi od samoga početka ima krivovjerja. Krivovjerje je nastojati samo svojim umom i svojim svjetlom proniknuti tko je Isus. Jedan je veliki engleski pisac govorio da je krivovjerje luda ideja. Istina je. Kad postoje samo ideje, onda bivaju lude… To nije put!
Da bi se Isus upoznao, treba otvoriti troja vrata. Prva su: moliti se Isusu. Znate li da učenje bez molitve ne koristi? Moliti se Isusu, da bi smo ga bolje upoznali. Veliki teolozi teologiziraju na koljenima. Učenjem i molitvom mu se malo približimo. No, ako ne molimo, Isusa nikada nećemo upoznati – baš nikad.
Druga su vrata: Isusa slaviti. Ni molitva nije dovoljna; potrebna je slavljenička radost. Slaviti Isusa u njegovim sakramentima, jer nam po njima daje život, snagu, mjesto, utjehu, savez i poslanje. Bez slavljenja sakramenata, nećemo upoznati Isusa. A slavljenje se odvija u Crkvi. Treća su pak vrata: nasljedovanje Isusa. Valja u ruke uzeti Evanđelje te vidjeti: što je on činio, kako je živio, što nam je rekao, što nas je učio te to oponašati.
Ulaziti na ta troja vrata, znači ući u otajstvo Isusa. Jedino ako smo kadri ući u Njegovo otajstvo, možemo ga upoznati. Ne trebamo se bojati ući u Isusovo otajstvo, jer to znači moliti, slaviti i nasljedovati. Tako ćemo naime naći put do istine i života.
Možemo danas, tijekom dana, razmišljati o tome kako stojim s molitvom u životu: onom istinskom, a ne papagajskom molitvom. Molitva srca, kako ide? Kakvo je u mojem životu kršćansko slavljenje? Kako u svom životu nasljedujem Isusa? Kako ga nasljedovati? – Zar se doista ne sjećaš? Evanđelje je puno prašine, jer se nikad ne otvara. Uzmi Evanđelje, otvori ga i otkrit ćeš kako Isusa nasljedovati. Razmišljajmo o ovim trojim vratima; kakva su u našem životu, to će nam koristiti.

VEZANE TEME:

Da bi se upoznalo Isusa treba mu se moliti, slaviti ga i nasljedovati

  • Za upoznati Isusa ideje nisu dovoljne, nego mu se valja srdačno moliti, slaviti ga i nasljedovati. Isus govori: Ja sam put, istina i život. U našem životu je najvažnije upoznati Isusa. Kako ga možemo upoznati? Netko će reći: Učeći, oče. Treba mnogo učiti! – To je istina. Trebamo učiti iz Katekizma, ali da bismo upoznali Isusa, samo učenje nije dovoljno. Neki maštaju da će nas do spoznaje Isusa dovesti ideje. I među prvim je kršćanima bilo takvih, ali su u konačnici ostali zatočenici svojih ideja.

Neprestano slušati Isusov glas

  • Da bi se slušalo Isusa, treba mu biti blizu, slijediti ga, kao što su to činila mnoštva iz Evanđelja koja su hrlila za njim putovima Palestine. Isus nije imao neku katedru ili stalnu govornicu, već je bio putujući učitelj, koji je prenosio svoja učenja, a to su bila učenja koja mu je dao Otac, duž putova, prelazeći udaljenosti koje nije uvijek bilo moguće predvidjeti i koje ponekad nije bilo nimalo lako prijeći.

Kako ja slavim Gospodina?

  • Molitva slave čini nas plodnima. Komentirajući veseli ples kralja Davida o kojemu govori Druga knjiga o Samuelu, Papa je rekao da zatvaranje u formalnost našu molitvu čini hladnom i neplodnom.

Bog se nije objavio na bučnim mjestima

  • Jedino tišina čuva otajstvenost puta, koji čovjek prevaljuje s Bogom. Bog nam daje milost da zavolimo tišinu, koju treba sačuvati od javnosti.U povijesti spasenja, Bog se nije čovjeku želio objaviti na bučnim mjestima nego na mjestima tame i tišine.

U tišini se osluškuje Božji govor nježnosti

  • Dobro će nam doći da, pripremajući se za Božić, malo utihnemo kako bismo osluškivali Boga koji nam govori nježno poput jednog oca i majke.