Duhovna obnova za duhovnike, voditelje, zamjenike voditelja ili predstavnika zajednica „Obnove u Duhu Svetom“, 22.3.2014.

Katolička karizmatska Obnova u Duhu Svetom

Duhovnici, voditelji, zamjenici voditelja ili predstavnici zajednica „Obnove u Duhu Svetom“ Zagrebačke nadbiskupije (Obnova) okupili su se na jednodnevnoj duhovnoj obnovi u subotu 22. ožujka 2014. godine u kapeli samostana Monfortanaca u Blatu, Zagreb.

Središnja tema samog susreta odnosila se na VODITELJSTVO I STILOVE VODSTVA.

O VODITELJSTVU, KVALITETAMA VODITELJA I STILOVIMA VODSTVA govorili su Marko Blagović i Kata Čulo koji su Obnovi u Duhu prenjeli iskustva i nagovore sa ICCRS-vog instituta za formaciju voditelja u Rimu gdje su bili. Zašto formacija voditelja?

“Potreba je za zdravim, odraslim voditeljima koji su duboko ukorijenjeni u Crkvi.” Rekao je papa Ivan Pavao II kao poticaj Iccrs-u i njegovoj formaciji.

Susret voditelja Obnove započeo je klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i osluškivanju Božje riječi i nadahnuća po daru proroštva. Izdvajamo proroštva:
“Govornika je puno, a radnika mojega Duha malo.”
„Zašto bi ti dao srce mojega naroda, kad nemam tvoje srce.“
„Velika djela bi činio po tebi da me čuješ.“
„Zatvorio si se u zatvor svoje volje, svojih želja, nadahnuća i tamo želiš biti. To je tvoj izbor. Ja ti dajem ključ ... da izađeš.“

Prvi nagovor držao je Marko Blagović koji je govorio o voditeljstvu i karakteristikama voditelja.

Karakteristike voditelja su:
1. VIDI DALJE OD DRUGIH
2. NE GLEDA UNATRAG
3. NAVJEŠTA RADOSNU VIJEST
4. PO VIZIJI VODI BOŽJI NAROD
5. VODITELJ JE ONAJ KOJI VIDI ŠTO JE NAJVAŽNIJE
6. VODITELJ POTIČE, MOTIVIRA
7. PRONALAZI STRATEGIJU DA BI SE CILJ OSTVARIO

U nastavku je govorio o konkretnim stvarima za voditelja u pokretu Obnove u Duhu.
Voditeljski poziv je karizma, dar, i zato voditelj ima veću odgovornost. Ne može biti voditelj u Obnovi onaj koji nije doživio iskustvo da je Bog živ ili preobražavajuće iskustvo Duha Svetoga koje ga je preobrazio, koje ga je uvelo u novi život. Kroz iskustvo krštenja u Duhu Svetom ljudi iskuse Božju ljubav. Najvažnije iskustvo Duha Svetoga je iskustvo ljubavi. Veličina Božje ljubavi za čovjeka je srž, srce radosne vijesti, to je ono što pokreće, to je iskustvo ljubavi koje se svjedoči. Voditelj prolazi kroz različita razdoblja i potrebno je taj dar razvijati. Kako razvijamo službu voditeljstva?
1. upoznati Krista
2. nasljedovati ga, biti njegov učenik
3. dijeliti Krista, evangelizirati.

Mi kao voditelji trebamo svakodnevno učiti, vraćati se na izvor milosti (izljev Duha Svetoga) i piti s njega. Ovo je način života, hodati u Duhu Svetom, život u Duhu, ići prema naprijed u Duhu Svetom svaki dan iznova.

Drugi nagovor i radionicu na temu Kvalitete voditelja i Stilove vodstva održala je Kata Čulo. Izdvajamo iz njezinog nagovora: Tri stvari koje određuju stil vodstva su osoba koja vodi, zajednicu koju vodimo i zadatak koji trebamo izvršiti. Koje nam je Bog kvalite darovao i kako ih upotrebljavamo? Devet kvaliteta koje ćine voditelja: 1. IMATI VIZIJU – gdje idemo
2. NA ŠTO TROŠIMO SVOJE VRIJEME – pokretačka snaga
3. KREATIVNOST – u načinu vodstva, nove ideje
4. SUOSJEĆAJNOST – empatija prema drugima, hodati u tuđim cipelama
5. STABILNOST – kako reagiramo u kriznim situacijama? Napadi? Kritike?
6. KARIZMA VJERE – vjera da će Bog učiniti ono što je pokazao u molitvi
7. USTRAJNOST – da vjeru sačuvamo
8. BUDITE PRIMJER DRUGIMA – Nasljedujte mene kao što ja Krista nasljedujem
9. USMJERENOST NA ZADATAK KOJI MI JE BOG POVJERIO – provođenje

U drugom dijelu nagovora Kata Čulo je govorila o stilovoma vodstva. O vodstvu govori i Božja riječ koju smo razmatrali na samom susretu iz Ezekiela 34, iz Djela apostolskih 20,29 kao i iz evanđelja po Marku 10,43-44.

Četiri stila vodstva su:
1. AUTOKRATAN STIL VODSTVA
2. VODSTVO KOJE UVJERAVA
3. SAVJEDODAVNO VODSTVO
4. DEMOKRATSKO VODSTVO
Ovisno o situacijama kombiniramo različiter stilove vodstva. Trebamo vidjeti potrebe zajednice za ovo vrijeme i prilagoditi vodstvo.
Nijedan od ovih stilova vodstva nije loš već je potreban u određenom trenutku, za određene situacije i određene zadatke.
Nakon rada u grupama i rasprave na ove teme susret je završio svetom misom koju je predvodio duhovnik ODS-a o. Zdravko Barić.
U prigodnoj propovijedi o. Zdravko je govorio o odgovornosti za ono što si primio od Boga. Surađuj s onim što ti Gospodin daje. Odgovoran si za ono čega si svjestan. Duhovni život to je rast, to je promjena, to je nova spoznaja. Druge možeš voditi samo dokle si ti sam stigao.
U nastavku propovijedi govorio jr propovijed od Pape Franje koji nas poziva na čitanje Evanđelja kad god možemo. Neka uvijek s nama bude Evanđelje, jer je tamo Isusova riječ koj možemo slušati.
Koja je glavna zadaća kršćanina? SLUŠATI BOŽJU RIJEČ koja jača i usavršava vjeru. U Evanđelju je Isus koji nam govori! Mislite na to!
Na kraju susreta voditelja Obnove u Duhu Svetom svatko je primio blagoslovljeni džepni primjerak Novog zavjeta uz riječi: ČITAJ GA I ŽIVI EVANĐELJE ISUSA KRISTA! AMEN!

Mi kao voditelji bi trebali biti oni koji čujemo Božji glas, onakav kakav on uistinu jest i prenosimo onima koje je Bog stavio na naš životni put, onima koje mi trebamo voditi. Mi trebamo biti oni koji slijeda Krista i zbog toga nas drugi trebaju slijediti.
Sveti Pavao na jednom mjestu govori: Nasljedovatelji moji budite kao što sam ja Kristov nasljedovatelj.
U tome je bitna razlika voditeljstva ovog svijeta koji često vode iz sebičnih razloga, oholih. Ovdje je nešto drugo u pitanju.
Kršćanski voditelj znači voditi kao sluga, kao što je Krist pokazao primjerom kada je oprao noge učenicima. Neki govore da je to služba pranja nogu. Takvi bi mi trebali biti.
Sjetimo se primjera kada je Isus htio oprati Petru noge, a on mu je rekao NE, Nemoj mi to činiti.
To je slika koju bi mi trebali činiti jedni drugima dok poslužujemo, da mi budemo prvi među slugama.
Taj princip gledanjem očima ovog svijeta je ne logičan. Koliko puta je Evanđelje paradoksalno naspram ovog svijeta. Ako želiš biti prvi, budi posljednji.
To je Božja logika, Božji način na koji on djeluje.
Imajmo uvijek u srcu da trebamo biti sluge, poslužitelji, da nismo oni koji traže čast, koji traže hvalu, da nismo nekakvi menađeri na pozicijama, kao mi moramo, ja moram.
Stvar je da služimo uz Božju pomoć, radimo njegov posao. Bog nas oprema.
Bog svakog pozove za ono na što ga je namijenio.
Bog svakog opremi.
Bog vodi, odnosno pošalje.
To nama daje sigurnost.
Koliko se puta uhvatimo u strahu za naše živote, zajednice, kako će to biti, što trebam činiti. Zašto? Jer nemamo dovoljno povjerenja u Boga, jer se ne pouzdajemo dovoljno u njega, jer idemo svojim snagama. To je često izvor naših problema. U tome je naša nada, radost vjera jer znamo da ima onaj koji zna i koji sve vodi.

Zašto je tema o voditeljstvu vrlo bitna?
Vidimo da i naša Crkva o tome govori, vidimo da i ICCRS o tome govori.
Zašto o tome govore? Zašto taj institut za formaciju voditelja je osnovan?
Osnovan je na nagovor, savjet pape Ivana Pavla II koji je uputio riječ ICCRS-u da je potreba za zdravim voditeljstvom.
„Potreba je za zdravim, odraslim voditeljima koji su duboko ukorijenjeni u Crkvu i da je vrijeme da voditelji postaju takvi.“
Puno puta su voditelji među nama kao polu proizvod, a Bog ima puno veće planove za nas i On to želi i On to može, a trebamo otvoriti skroz vrata svoga srca i krenuti tim putem.

Vjerujem da je potrebno i za našu Obnovu u Duhu da imamo zdrave voditelje, koji su duboko ukorijenjeni u Crkvu, koji imaju duboko razvijen odnos s Kristom, voditelji koji su sluge, koji su prvi među slugama.
Papa bi trebao u Crkvi biti najveći autoritet, faca... ali po pitanju voditeljstva on je sluga. Prvi među jednakima, prvi među slugama. Papa pere noge na veliki četvrtak.