Obnova u Duhu Svetom sudjelovala na danima pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije, 6. i 7. lipnja 2014.

Katolička karizmatska Obnova u Duhu Svetom

„Dođite i vidite“ (Iv 1, 39)

Dani pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije s geslom „Dođite i vidite" (Iv 1,39),  u organizaciji Nadbiskupskog duhovnog stola održani su 6. i 7. lipnja.


Prvoga dana u petak, 6. lipnja euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić u zajedništvu s biskupom sisačkim mons. dr. Vladom Košićem, pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. dr. Ivanom Šaškom, i svećenicima, duhovnicima pojedinih pokreta, udruga i zajednica.

Na početku slavlja, predslavitelja i okupljene na slavlje, pozdravio je biskupski vikar za laike dr. Tomislav Markić koji je istaknuo zahvalnost za darovane žrtve, molitve i djela članova pokreta i udruga utkanih u život Nadbiskupije.
Homiliju je u slavlju izrekao pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško naglasivši ljubav i poslušnost prema Kristu kao jasne putokaze Crkvi u njezinu hodu kroz bremenitu ljudsku povijest.
Misu  su glazbeno animirali bend Božja Pobjeda iz pokreta Obnove u Duhu Svetom.

Nakon mise, u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, održao se susret članova pokreta, udruga i zajednica. U ovoj prigodi predavanje je održao biskup Pozaić na temu: “Etika – kultura života. Uz predstavnike i članove pedesetak članova crkvenih udruga, pokreta, zajednica i Neokatekumenskog puta, susretu je nazočio i novoimenovani povjerenik Hrvatske biskupske konferencije za pokrete i udruge o. Mijo Nikić, DI, biskupski vikar za laike dr. Tomislav Markić. Program je vodila Anita Ivanović, a glazbeno obogatio band "Božja pobjeda" koji djeluje unutar pokreta Obnova u Duhu. Po završetku susreta, druženje je nastavljeno u dvorištu Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa.

Evangelizacija na Zrinjevcu

U okviru ovogodišnjih Dana pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije uoči rođendana Crkve “DUHOVA” u subotu, 7. lipnja u popodnevnim satima u središtu Zagreba, na Zrinjevcu održan je program naslovljen „Evangelizacija na Zrinjevcu" u kojem je aktivno sudjelovao naš pokret Obnova u Duhu Svetom, zajedno s drugim pokretima, zajednicama, udrugama.


Razni pokreti, udruge i zajednice za tu prigodu su pripremili programe koji su se održavali u kutku za djecu, kutku za mlade, obiteljskom kutku, biblijskom kutku, karitativnom kutku, kulturnom kutku, Papinu kutku i kutku za razgovor o vjeri i na kreativan i različit način svjedočili zajedništvo vjere u katoličkoj Crkvi.

U glazbenom programu u Paviljonu na Zrinjevcu nastupio je kantautor Dragutin Hrastović i band iz pokreta Obnove u Duhu Svetom koji su se predstavili svojim raznovrsnim repertuarom pjesama.  

Evangelizaciju ljudi na ulicama centra Zagreba, i animiranje za događanja na Zrinjevcu i u kapeli Ranjenog Isusa predvodili su članovi pokreta Obnova u Duhu Svetom.

U kapeli Ranjenoga Isusa (Trg bana Josipa Jelačića) za vrijeme trajanja evangelizacije  molitvu su predvodili članovi pokreta, udruga i zajednica. Njima su se po završetku programa na Zrinjevcu pridružiti svi sudionici.

Također ovo je bila prilika pokazati kako su pokreti, udruge i zajednice koje djeluju u Zagrebačkoj nadbiskupiji zahvaljujući okupljanjima u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu pod vodstvom biskupskog vikara za laike dr. Tomislava Markića napravili kvalitativan iskorak u međusobnom povezivanju na dobrobit Crkve i hrvatskog naroda.

Damir Zukan
koordinator Obnove u Duhu Svetom Zagrebačke nadbiskupije