P. Sebastijan Šujević: 'Draž i otajstvo naše vjere jest otkrivati tko je Duh Sveti'

Emisija Izdvojeno - Laudato TV,  21. 05. 2021.

Uoči svetkovine Duhova, odnosno Pedesetnice, u emisiji 'Izdvojeno' govorilo se o trećoj božanskoj osobi. Tko je Duh Sveti i kako prepoznati Njegovo djelovanje u našem životu? Što su to karizmatske zajednice u kojima se veoma naglašava djelovanje Duha Svetoga? Jesu li one zaista plod Duha ili se radi o nečemu drugom? To su samo neka od pitanja o kojima je govorio p. Sebastijan Šujević, predstavnik duhovnika Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom, poznati franjevac fra Smiljan Kožul, a uz njih se u emisiju uključio i Josip Bilandžija. 

Tko je Duh Sveti i kako prepoznati Njegovo djelovanje u našem životu? Što su to karizmatske zajednice u kojima se veoma naglašava djelovanje Duha Svetoga? Jesu li one zaista plod Duha ili se radi o nečemu drugom?

To su samo neka od pitanja o kojima je govorio p. Sebastijan Šujević, predstavnik duhovnika Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom, poznati franjevac fra Smiljan Kožul, a uz njih se u emisiju uključio i Josip Bilandžija.

– Isus nam je objavio Oca i najavio Duha Svetoga s kojim ćemo graditi naš život. Draž i otajstvo naše vjere jest otkrivati tko je Duh Sveti. No, prva stvar koju trebamo znati jest da nam ništa dobroga što imamo nije dano bez Duha Svetoga – kazao je u početku p. Sebastijan Šujević.

Pojasnio je kako iza svakog nadahnuća, svakog poticaja i u primanju svakog sakramenta – bez obzira na to jesmo li toga svjesni ili ne – stoji Duh Sveti. Kad vjernik osvijesti da je Duh prisutan, tada ga može doživjeti i osjetiti.

– Kad gledamo Evanđelje, vidimo kako Isus od svih onih koji su tražili utjehu, ozdravljenje i slično traži želju za Duhom Svetim. Želja i vjera prva je stvar koju Isus traži, a onda se iz te želje rađa sve, bilo da se radi o vjeri, životu, poslu i slično – rekao je Šujević.

Potaknuo je vjernike da osvijeste što su primili Krštenjem i sakramentom svete Potvrde. Nakon toga, kaže Šujević, čovjek može doživjeti iskustvo Duha iz kojeg najprije proizlazi želja za kajanjem i oproštenjem za novi početak.

Fra Smiljan Kožul istaknuo je kako za shvaćanje djelovanja Duha Svetoga moramo čitati Djela apostolska. U tim tekstovima vidljivo je kako su apostoli sve odluke donosili uz pomoć Duha Svetoga. 

– Kroz čitavu povijest Crkve, Kristovi namjesnici tražili su preko ekumenskih sabora pomoć od Duha Svetoga u donošenju svih velikih odluka. I mi bismo se trebali moliti Duhu koji nam daje snagu – poručio je Kožul.

Laik Josip Bilandžija iz zajednice 'Nanovo rođeni' posvjedočio je kako funkcioniraju karizmatske zajednice diljem Hrvatske.

– Prvo što te zajednice veže jest karizmatska duhovnost, a drugo je poslanje, novi vid evangelizacije. Ljude u zajednicama privuče i zadržava bratska ljubav i izljev Duha. One postaju jedna nova obitelj u okrilju Crkve – istaknuo je.

Autor: Laudato/D.R.

Fotograf: Laudato